söndag 11 juli 2010

Efter-födelse-isolering

I många av de asiatiska länder låter man isolera den nya modern i en månad efter att hon klämt fram sitt barn. Under den här perioden får modern inte lämna sitt hem. Hon ska stanna hemma och vila, för att återfå sin styrka igen.

Särskild mat ska ätas (gärna kyckling varje dag och varm mat). Man får inte tvätta sig eller sitt i drag, vilket även innebär att AC och fläkt inte får användas. Varför just dem här sakerna ska göra modern stark igen fattar jag inte riktigt! Men så ska det vara enligt den kinesiska traditionen.

När månaden är klar ska man ha "Efter isoleringsfest" - det ska vi ha i morgon på Es jobb. Trots att jag inte isolerats. Vi ska då bjuda på röda ägg och ingefära, som står för "fertilitet och nya liv". Så idag har vi försökt koka 60 ägg och färga dem röda. Vi lyckades koka äggen, men att göra dem röda gick så där. Efter att ha läst på fann vi att rödbetor skulle vara bra att använda. Det gick så där. De tidigare vita äggen ser numera ut som bruna ägg som man kan köpa i affären... Det får bli dem tillsammans med pepparkakor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar