måndag 15 februari 2010

Hur gör kineserna?

Idag har vi fått prova på hur kineserna firar det kinesiska nyåret. Es närmsta kollega (som för övrigt utnämnt sig själv till Os singaporeanska gudmor) hade nämligen haft godheten att bjuda in oss på familjelunch. Det var vi och hela deras släkt, totalt ca 30 personer.

Vad gjorde vi då? Jo, vi åt mat och vi åt sötsaker i mängder (känns som en vanlig svensk helgdag med andra ord...). Maten bestod av ganska vanlig kinamat, som nudlar, curry, räkor, kyckling och grönsaker. Sötsakerna var ovanligt goda för att vara kinesiska och var av typen mördeg med annans.

Det som skiljer det hela åt från svenska helgdagar är att alla ska ge varandra två mandariner, vilka står för lycka och tur. Det andra är att alla ogifta får ett rött kuvert med pengar. Beloppet ska vara jämnt och helst 8 dollar. 8 låter nämligen som välstånd... Vi (eller våra barn) gick med stort plus, de fick nämligen fyra kuvert var... och vi som bara gav bort två stycken... Undrar nu just vad som ska köpas för pengarna! Den tredje skillnaden (i alla jämförelse med mitt hem...) är att det spelades kort och mahjong högt och lågt. Alla var med och alla la rejäla insatser! Kanske var det till detta vi skulle ha använt kuverten...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar