fredag 3 juli 2009

Svinsjukan

Nu har det tagit fart igen - paniken kring svinsjukan! Det finns ca 800 konstaterade fall i Singapore och det växer med ca 50 om dagen just nu. Överallt går det att läsa om detta och det är fortfarande huvudnyhet på TV, så man kan väll milt säga att stämningen har hetsats upp sig  under en längre period. En läkare blev intervjuad på TV i morse och sa att det var en mild variant och att folk skulle ha förstånd att inte hetsa upp sig ... Lätt att säga, men svårt att genomföra när alla andra har panik. 

Om man visar sig ha sjukan, blir man isolerad i sitt hem i minst 7 dagar. Hela familjen måste då stanna inne. Bara hoppas att man har mat så det räcker. Om man testats måste man innan man fått svar också stanna hemma. Tar ca 24 timmar. Om man bryter mot isoleringskravet och blir på kommen kan man få betala upp till 60 000 sek i böter!  

För övrigt har sjukhusen upprättat tältläger utanför själva byggnaden, så att alla med svinsjukan- symtom inte ska träffa de andra sjuka. 

Om man har rest till något av länderna som är med på listan över infekterade länder som Skoldepartementet tagit fram måste man stanna hemma i sju dagar efter det att man kommit hem, även om man inte är sjuk. Om någon i familjen rest till något av dessa länder måste all barn stanna hemma i sju dagar från skolan. Verkar inte som arbetsgivarna tagit så hårt på det än. 

Angående listan så är t ex Indonesien med - de har 9 rapporterade fall på 240 miljoner invånare. Känns inte så troligt att bli smittade där, men Indonesien är ju inte lika utvecklat som Singapore, så lika bra att hacka på dem... Detta gör ju att listan inte känns så vetenskaplig. 

och sist men inte minst så har försäljningen av munskydd ökat med ca 2000 % i jämförelse med innan svinsjukan! I alla fall en bransch som går bra i dessa tider!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar